Zanimive jesenske trajnice

Spomladi, ko se začne narava po dolgem zimskem spanju ponovno prebujati, rastline začno postajati zanimive. Iz zemlje začno kukati prvi znanilci pomladi, potem se začno prebujati razne trajnice, grmovnice in drevesa se začno venčati z mladimi listi ali cvetovi in tako narava postaja spet polna življenja. Tudi poletje je zanimivo, saj so nekatere rastline takrat v svoji najlepši podobi. Za poletjem pride na vrsto jesen. V jeseni cvetočih rastlin ni veliko, a so tiste, ki cvetijo v centru pozornosti. Meni osebno pa se zdi narava v jeseni najlepša takrat, ko se začno rastline barvati v razno raznih odtenkih različnih barv.

Vsi vemo, da bi si marsikdo želel v svojem vrtu imeti rastlino, ki bi cvetela celo leto. A na žalost takšna rastlina ne obstaja. Z različnimi rastlinami si lahko naredimo takšen vrt, ki bo zanimiv čez celo leto – od pomladi pa tudi pozimi. Marsikdo je tudi mnenja, da vrt v jeseni pač ni zanimiv, vendar se moti. Tudi v jeseni nekatere rastline cvetijo in nekatere med njimi predstavljajo jesensko pašo za čebele. Najbolj pa postane vrt zanimiv, ko se začne odevati v jesenske barva. Takrat lahko v vrtu uživamo v paleti barv in morda nas katera rastlina preseneti s svojo jesensko barvo. Sama vem, da me v domačem vrtu vsako jesen čaka kakšno barvno presenečenje in v tem uživam.

Veliko kdo je mnenja, da trajnice pa že niso rastline, ki bi lahko bile v jeseni zanimive, saj jih večina med njimi začne zaključevati z rastjo. Res je, večina jih res začne zaključevati z rastjo, vendar so tukaj trajnice, ki postanejo zanimive šele v jesenskem času. Le-te nam še dodatno popestrijo jesensko idilo v vrtu. Trajnicam, ki postanejo zanimive v jeseni, lahko pridamo še trajnice, ki pocvetajo vse do prvih zmrzali oz. skoraj do prvega snega (dolgo cvetoče trajnice, ki cvetijo vse od začetka poletja).

 

Zanimive jesenske vetrnice

Ene izmed očarljivih in zanimivih jesenskih trajnic so vse kakor razne jesenske vetrnice. Meni osebno najbolj zanimive so Anemone hupehensis var. japonica 'Prinz Heinrich' ('Prince Henry'), A. x hybrida 'Honorine Jobert' in A. x hybrida 'Königen Charlotte' ('Queen Charlotte'). Vetrnice imajo rade sončno do pol-senčno lego in vlažna, vendar propustna tla. Prva omenjena jesenska vetrnica sorta 'Prinz Heinrich' ima temno rožnate cvetove, ki proti koncu cvetenja postanejo svetlejši. Spada med nižje rastoče vetrnice, a ob dobrih pogojih bo zrasla tudi višje, tako da njena višina variira med 65 in 100 cm. Cveteti začne v mesecu septembru in cveti še meseca oktobra. Druga sorta 'Honorine Jobert' je belo cvetoča sorta, ki je bila najdena v vrtu francoskega bankirja M. Joberta v letu 1858. Spada med višje rastoče vetrnice, saj doseže višino med 80 in tudi 120 cm ob dobrih talnih pogojih. Cveteti začne že v mesecu avgustu in cveti vse do meseca oktobra. Zadnja omenjena jesenska vetrnica sorta 'Königen Charlotte' ima nežno rožnate cvetove. Tudi ta sorta spada med višje rastoče vetrnice, saj doseže višino med 80 in 125 cm. Zaradi svoje višine in težkih cvetov potrebuje oporo, da se ne poleže. Cveteti začne v mesecu septembru in cveti še v mesecu oktobru.

 

Jesenskih aster je veliko

Naslednja zanimiva skupina jesenski trajnic so jesenske astre. Ta skupina trajnic je kar obsežna in zato sem izbrala meni osebno všečne (ter tudi nekako bolj uporabne) jesenske astre. Jesenske astre sadimo na sončna do pol-senčna mesta. Ustrezajo jim vlažna, vendar propustna tla. Vse astre lahko vršičkamo in s tem bomo spodbudili dodatno rast. Takšna rastlina bo delovala tudi bolj polno. Prva zanimiva jesenska astra je Aster novae-angliae 'Herbstschnee'. Le-ta astra je belo cvetoča in višje rastoča, saj doseže višino do 120 cm. Cveteti začne v mesecu septembru in cveti tudi v mesecu oktobru. Ker je višje rastoča trajnica, ji lahko postavimo tudi oporo, da se nebi začela prevešati pod svojo težo ali težo dežja. Naslednje jesenska astra je A. novae-angliae 'Purple Dome', ki ima purpurno vijolične cvetove. Spada med srednje visoke trajnice, saj doseže višino do 60 cm. Cveti v istem času kot prej omenjena jesenska astra. Zanimiva je tudi rdeče cvetna jesenska astra A. novi-belgii  'Jenny' (sin. A. dumosus 'Jenny'), ki spada med nižje rastoče trajnice, saj doseže višino 40 cm. Le-to sorto lahko sadimo tudi v robove gred npr. za kakšno obrobo. Cveteti začne v mesecu septembru in cveti tudi še v mesecu oktobru. Belo cvetoča je tudi A. novi-belgii 'Kristina' (sin. A. dumosus 'Kristina'), ki prav tako spada med nižje rastoče jesenske astre (višina do 30 cm), vendar ob preveč hranilih v tleh bo zrasla više. Le-ta sorta jesenske astre začne cveteti nekoliko prej kot ostale, saj svoje cvetove začne odpirati že v mesecu avgustu in cveti vse do meseca oktobra. Med srednje visoke trajnice spada A. novi-belgii 'Samoa' (sin. A. dumosus 'Samoa'), ki doseže v višino med 40 in 50 cm. Njeni cvetovi so vijolično modre barve in se začno pojavljati v mesecu avgustu ter se odpirajo vse do meseca oktobra. Zadnja (meni) zanimiva jesenska astra je A. novi-belgii 'Starlight' (sin. A. dumosus 'Starlight'). Spada med nižje rastoče trajnice, saj doseže višino do 30 cm. Cvetovi so rožnato rdeče barve in se začno odpirati že v mesecu avgustu in se odpirajo vse do meseca oktobra. Tako kot sorto 'Jenny' lahko tudi sorto 'Starlight' uporabimo za obrobo grede.

 

Hermelike so zanimive tudi zaradi listov

Zelo zanimive so v jeseni tudi hermelike. Heremlike pa niso zanimive samo v jeseni, so zanimive tudi pomladi, ko začno kukati iz zemlje in tudi kasneje, ko začno pridobivati na višini. Zakaj so tako zanimive? Ker imajo mesnate liste in stebla, ki so zelene, sivo zelene, rdečkaste ali pisane (npr. sivo zelen rob in nežno rumena sredina) barve. V jeseni pa postanejo zanimive s svojimi cvetovi. Ustrezajo jim vlažna in prepustna tla. Dobro prenašajo daljša sušna obdobja. Dober efekt bomo dosegli, če bomo pri saditvi posadili vsaj tri hermelike skupaj. Tudi ta skupina trajnic je kar obsežna. Ena izmed največkrat uporabljenih hermelik je Sedum 'Herbstfreude' (sin. S. 'Indian Chief'), ki je križanec med S. spectabile in S. telephium in jo je odkril George Arends leta 1955. Cveteti začne lahko že konec meseca avgusta in cveti vse do meseca oktobra ali novembra. Cvetovi so temno rožnate barve. Spada med srednje visoke trajnice, saj doseže višino med 45 in 60 cm. Naslednja zanimiva hermelika je S. spectabile 'Brilliant', ki začne cveteti v mesecu avgustu in cveti še v mesecu septembru. Cvetovi so rožnato vijolične barve. Spada med srednje visoke trajnice, saj doseže višino do 40 cm. Zanimiva je tudi hermelika S. telephium 'Munastead Dark Red' (sin. S. Hylotepephium telephium 'Munstead Dark Red'), ki začne cveteti v mesecu septembru in cveti še meseca oktobra. Cvetovi so temno rožnate barve. V višino doseže med 40 in 50 cm. Naslednja hermelika S. 'Matrona' (sin. S. Hy. 'Matrona') je zanimiva zaradi temno rdečega stebla in listov, ki so včasih navdahnjeni z rdečo barvo ali pa se v celoti obarvajo rdeče. Cvetovi so krem barve in se začno pojavljati v mesecu septembru. Je nekoliko višje rastoča trajnica, saj doseže višino med 60 in 75 cm. Če je prej omenjena hermelika zanimiva zaradi rdeče obarvanega stebla in listov, je naslednja hermelika zanimiva, ker ima pisane liste. Le-ta hermalika je S. erythrostictum 'Frosty Morn' (sin. S. alboroseum 'Frosty Morn'). Cvetovi so belo rožnate barve in se začno pojavljati že v mesecu avgustu. Spada med srednje visoke trajnice, saj v višino doseže med 40 in 50 cm. Vse te hermelike lahko zrastejo tudi višje, če je v tleh več hranil. Takrat jim lahko tudi postavimo oporo, da se ne bodo polegle zaradi svoje teže.

 

Modro cvetoča kitajska plavica

Med jeseni zanimive trajnice spada tudi kitajska plavica (Ceratostigma plumbagoides). Le-ta trajnica je zanimiva zaradi rdečih stebel, ki nosijo zelene liste. Le-ti se pozno jeseni začno barvati v rdečo barvo. Cveteti lahko začne že v mesecu avgustu in cveti vse do meseca oktobra. Cvetovi so modre barve. Spada med nižje rastoče trajnice, saj v višino doseže med 25 in 30 cm.

 

Te trajnice so v jeseni še zanimive

Verjetno bi lahko naštela še več jeseni zanimivih in cvetočih trajnic, vendar so te, ki so pritegnile največ (moje) pozornosti. V nadaljevanju naj naštejem še nekaj takšnih trajnic, ki so zaradi svojega daljšega cvetenja ali pocvetanja zanimive tudi v jesenskem času. Med le-te lahko prištejemo:

  • razne zvončnice (Campanula carpatica 'White Clips' ('Weisse Clips'), C. carpatica 'Blue Clips' ('Blaue Clips'), C. carpatica 'Dark Blue Clips',…),
  • nekatere lepe očke (Coreopsis grandiflora 'Early Sunrise', C. verticillata 'Moonbeam', C. verticillata 'Zagreb',…),
  • nekateri ameriški slamniki (Echinacea purpurea 'Alba', E. purpurea 'Magnus',…),
  • nekatere krvomočnice (Geranium 'Tiny Monster',…),
  • rudbekijo (Rudbeckia fulgida 'Goldsturm'),
  • nekatere grozdaste plamenke (Phlox paniculata 'Adessa Rose Eye', P. paniculata 'Adessa Pink Eye',…),

 

 

Zapisala: Tanja Planinšek, ing.vrt.

Fotografije: Tanja Planinšek, Marija Herman-Planinšek

Anemone hybrida 'Honrine Jobert'

Anemone hybrida 'Honrine Jobert'

Aster novi-belgii 'Kristina' (sin. A. dumosus 'Kristina')

Aster novi-belgii 'Kristina' (sin. A. dumosus 'Kristina')

Aster novi-belgii 'Samoa' (sin. A. dumosus 'Samoa')

Aster novi-belgii 'Samoa' (sin. A. dumosus 'Samoa')

Sedum 'Herbstfreude' (sin. S. 'Indian Chief')

Sedum 'Herbstfreude' (sin. S. 'Indian Chief')

Sedum telephium 'Munsted Dark Red' (sin. S. Hylotepephium telephium 'Munstead Dark Red')

Sedum telephium 'Munsted Dark Red' (sin. S. Hylotepephium telephium 'Munstead Dark Red')

Sedum 'Matrona' (sin. S. Hy. 'Matrona')

Sedum 'Matrona' (sin. S. Hy. 'Matrona')

Ceratostigma plumbagoides

Ceratostigma plumbagoides

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za sporočilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, varnosti...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje...). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo...) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov nastavite tako, da piškotkov ne sprejemajo.

Za informacije o zmožnostih posameznih brkljalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Drevesnica Omorika d.o.o.