Keltski drevesni horoskop

Keltsko astrologijo so ustvarili keltski duhovniki – druidi okrog leta 1000 pr.n.št. in temelji na njihovi veri in treh splošnih prepričanjih, ki so:

  • Vedno se je treba spominjati svojih prednikov in preteklosti.
  • Naravo je vedno potrebno razumeti in delati v njeno korist, ne proti njej.
  • Vedno znova je potrebno raziskovati povezavo med duhovnostjo in vsakdanjikom.

Druidi so neverjetno častili drevesa in jih obravnavali kot nekaj svetega, zato tudi keltska astrologija in tudi keltski horoskop temeljita na njih. Po njihovem verovanju naj bi drevesa izražala posebne osebnostne značilnosti, ki se kažejo tudi v človekovi naravi in sovpadajo z določenimi lunarnimi meseci. Teh lunarnih mesecev pa je 13, v skladu z luninimi cikli. Vsak mesec ima 28 dni, razen zadnjega, trinajstega, ki jih ima 24.

Ker pa so druidi razdelili leto na dve polovici – svetlo in temno (simbolizirata rojstvo, življenje, smrt in ponovno rojstvo) – ima keltski horoskop (ki temelji na lunarnih in sončevih ciklih), 13 dreves, ki so razporejena po lunarnih ciklih in 18 dodatnih dreves, ki so razporejena po sončevih ciklih.

Zato keltski horoskop beremo tako, da najprej preberemo opis drevesa po lunarnemu ciklu, nato pa še opis drevesa po sončevemu ciklu, ki sovpadata z našim datumom rojstva. Na primer, če je rojstni datum 26.2. najprej preberemo opis za JESEN in nato še opis za Bor. Tako nam opis jesena pove splošen opis, bor pa podrobnejši opis svojih lastnosti.

Za lažje ločevanje so drevesa v lunarnem ciklu napisana z velikimi tiskanimi (npr. JESEN) in drevesa v sončevem ciklu napisana z malimi tiskanimi črkami (npr. Bor).

Najprej preberemo opis drevesa, ki sovpada z našim datumom rojstva, po lunarnem ciklu:

BREZA (24.12. do 20.1.)

Pogum, dosežki, novi začetki, obnova

Ker je breza drevo, ki v spomladi začne prva poganjati nove liste, so druidi to obdobje povezovali z vnovičnim rojevanjem, novimi začetki, časom za razmislek o novih načrtih in duhovnih ciljih.

Rojeni v času breze so neposredni, predani in osredotočeni. Znajo motivirati druge, vedno na preži za nečim novim in odločeni, da se dokažejo ter sledijo svojim ambicijam. Svetlobo iščejo v vsem kar počnejo in kar jih obdaja. Nosijo jo tudi povsod s sabo. S svojo prisotnostjo znajo razveseliti in očarati ljudi okoli sebe.

JEREBIKA (21.1. do 17.2.)

Zaščita, misel, izražanje

Druidi so verjeli, da naj bi jerebika varovala vrata, ki vodijo v duhovni svet. V tem obdobju ali lunarnem mesecu so pred vhode sadili jerebike, ki naj bi jih varovale pred zlom in zlimi duhovi. To je čas za razmislek kako se bo v letu, ki je v svojem začetku obralo sadove preteklega dela in katere od svojih želja in sanj lahko v prihodnosti uresničimo.

Rojeni v času jerebike so skrivnostna, a čudovita bitja, ki pomirjujoče vplivajo na bližnje in jim pomagajo, če le morejo, da tudi oni uživajo in se sprostijo. Imajo sposobnost, da ljudem okoli sebe pokažejo, da je življenje lepo in lepote sveta ki jih obkroža. Rojeni v tem obdobju potrebujejo ''kanal'' za sproščanje svoje domišljije in zamisli, sicer kaj hitro postanejo nemirni in prepirljivi.

JESEN (18.2. do 17.3.)

Modrost, predaja, povezanost

Druidi so imeli iz jesena svoje palice in kopja, saj so verjeli, da je čarobno drevo. Vanj naj bi pogosto udarila strela, ker je posvečeno drevo. Obdobje jesena simbolizira ljubezen in romantiko.

Rojeni v času jesena so izredno očarljivi in ljubki. Radi sanjarijo, imajo bujno domišljijo, so intuitivni in nagnjeni k umetnosti. Ker je njihov domišljijski svet tako zanimiv in bogat, da jim v njem nikoli ni dolgčas, se znajo kaj hitro zapreti vase, postati precej zadržani in celo muhasti. Da jih ne ''odnese'' se morajo vseeno naučiti stati trdno na zemlji.

JELŠA (18.3. do 14.4.)

Trajnost, vzdržljivost, moč, strast

Obdobje jelše je obdobje nove rasti, vnovičnega rojstva in iskanja ravnovesja med delom in prostim časom. Če je kdo v keltskih časih podrl jelšo je bil to zločin, ki ga je kaznoval jezni drevesni duh in mu požgal domačijo.

Rojeni v obdobju jelše so vedno zaposleni, samozavestni in sposobni. Radi prevzamejo nove projekte z navdušenostjo, ki okuži tudi druge, ki jim potem zvesto sledijo. Zaradi zaupanja vase imajo tudi zaupanje drugih. Ne tolerirajo zapravljanja časa, tako svojega kot tujega. Do svojih bližnjih znajo biti zelo zaščitniški.

VRBA (15.4. do 12.5.)

Domišljija, intuicija, vizija

Po keltski mitologiji naj bi svet nastal iz dveh jajc, skritih med vrbovimi vejami. Zato obdobje vrbe simbolizira nove nastanke in začetke, ki so močno povezani z vplivom lune.

Rojeni v tem obdobju so rojeni pod okriljem lune, ki zrcali mnogo lastnosti tudi v njihovo osebnost. So ustvarjalni, intuitivni in inteligentni. Na življenje gledajo bolj potrpežljivo in realno, saj se zavedajo njegove cikličnosti, sprememb, razvoja, dobrega in slabega. Imajo tudi dober spomin s katerim zopet in zopet očarajo sogovornike.

GLOG (13.5. do 9.6.)

Zaščita, postavitev meje, dvoličnost

Kelti so glog sadili v bližini svojih svetih krajev, da so jih zaščitili pred negativnimi vplivi in energijo ter telepatskimi napadi.

Rojeni v tem obdobju se na prvi pogled zdijo povsem drugačni, kot so v resnici. Zdijo se povsem običajne osebe, le tisti redki, ki jih rojeni v obdobju gloga spustijo v svoj krog bližnjih pa vedo, da so v resnici radovedni, strastni, inteligentni in polni volje do življenja. Ljudje iščejo njihovo družbo in bližino, ker so odlični poslušalci. Do svojih bližnjih so zelo zaščitniški. So previdni in ne marajo sprememb, nekateri so celo starokopitni.

HRAST (10.6. do 7.7.)

Moč, stabilnost, rast

Druidi so svoje ime povzeli po keltski besedi duir, ki pomeni hrast, zato je le-ta sveto drevo, ki je simbol za resnico in večno znanje. Vrata iz hrastovine varujejo pred zlom. To obdobje je čas rasti in rodovitnosti.

Rojeni v tem obdobju posedujejo posebno moč in so zaradi tega zaščitniški do drugih. So velikodušni, vedno pomagajo in skrbijo za druge, tudi za tiste neprivilegirane. Polni samozavesti in optimistični, nekako vedo, da se bo na koncu vse dobro izteklo. Znajo pomiriti tudi strahove drugih. Zaradi neposredne povezave z druidsko modrostjo imajo veliko zaupanja v življenje.

Hrast (dob)

Hrast (dob)

Hrast (graden)

Hrast (graden)

BODIKA (8.7. do 4.8.)

Vladanje, akcija, uveljavitev

Ker naj bi bodika predstavljala kraljevost in sijajnost so bili poglavarji kronani z vencem narejenim iz vej bodike. Prav tako so jo s sabo v boj nosili vojščaki, saj naj bi odganjala zlo in sovražnike. V tem obdobju se je pozabilo na slabe čase in negativnosti in se osredotočilo na prihodnost.

Rojeni v tem obdobju imajo poglobljeno razumevanje za skrito, temačno plat ljudi. So rojeni vodje, ki znajo ravnati s svojim vplivom in močjo, ni jih strah prevzeti odgovornosti. Ker jih drugi sprejemajo za svoje vodje in jih občudujejo, se jim zelo poredko kdo uspešno upre in zelo redko jim kaj ne uspe.

LESKA (5.8. do 1.9.)

Poznavalec, modrec, veščak

Po keltskem prepričanju je potrebno jesti lešnike, saj prinašajo čarobno moč in znanje. Obdobje leske je zelo primerno za pridobivanje novega znanja in modrosti. V tem obdobju lahko izkoristimo naša občutja in zavedanje.

Ljudje rojeni v tem obdobju so precej inteligentni, modri in umetniško navdihnjeni. V osnovi so idealisti in radikalni misleci, zato lahko včasih izpadejo arogantni in ošabni, vendar to niso. Bili bi odlični svetovalci in predavatelji.

VINSKA TRTA (2.9. do 29.9.)

Izenačevalec, sprostitev, poglabljanje vase

Vinska trta obrodi veliko sadov, ki jih lahko potem tudi žanjemo. Zato je to obdobje žetja sadov, ki smo jih nasajali na začetku leta. Trta je tudi simbol duhovne iniciacije in svetega znanja.

Rojeni v tem obdobju imajo neskončni vir energije. Z hitrostjo in vnemo so sposobni delati veliko dlje kot drugi, vendar pa je to lahko tako psihično, kot fizično izčrpavajoče. So zelo nepredvidljivi in spremenljivi. So polni nasprotij in precej neomahljivi, vendar pa so na določenih področjih svojega življenja povsem samozavestni in prepričani.

BRŠLJAN (30.9. do 27.10.)

Odločnost, sprememba, potrpežljivost

Bršljan je Keltom predstavljal simbol smrti, vnovičnega rojstva in duhovne rasti. Ker pa bršljan visoko pleza in se na poti oprijema vsega je tudi simbol odločnosti, vztrajnosti in moči.

Rojeni v tem obdobju posedujejo neko moč za spopadanje z ovirami, ki sej jim postavijo v življenju na pot. So bistri in pripravljeni pomagati drugim in z njimi sočustvovati. Včasih se jim zdi, da se v življenju spopadajo z veliko več ovirami, kot ostali. Včasih se radi prepustijo svojim mračnim občutjem. Sicer pa so znani po karizmatični naravi in duhovitosti, zaradi katerih so zelo priljubljeni.

TRSTJE (28.10. do 24.11.)

Raziskovanje, harmonija, zdravje

V keltskih časih so mislili, da je trstje drevo zaradi globokih, čvrstih in gostih korenin. Večinoma so iz trstja izdelovali ograje. Je simbol za učenje, znanje in modrost. Gre za skrivnostno in temačno obdobje, ko si je treba napolniti baterije.

Ljudje v tem obdobju so v tradicionalnem smislu varuhi skrivnosti. Resnica jim je zelo pomembna, zato hitro ugotovijo, če kdo kaj skriva pred njimi. Kreativni so z besedami in lahko z njimi svobodno izražajo svoja prepričanja in poučujejo druge. Ljudje jih cenijo. Radi imajo dobre zgodbe.

BEZEG (25.11. do 23.12.)

Iskanje, prehod, evolucija

Bezeg je simbol za dovršenost in izpolnitev. Je tudi sveto drevo vil in škratov, Kelti pa so jih obešali v konjušnice, da bi konje varoval pred zlimi duhovi. Obdobje bezga je čas končevanja in pregleda letnih dosežkov.

Rojeni v tem obdobju so modri in duhovno navdihnjeni. Ponotranjeno imajo obsežno znanje o človeškem razvoju in napredku, saj naj bi na zemlji doživeli že vrsto življenj. Včasih so nagnjeni k iskanju vznemirjenj in poskušajo živeti čimbolj dinamično. Lahko veljajo za odpadnike, vendar tisti, ki jih res poznajo vedo, da so sočutni in vedno pripravljeni pomagati drugim.

Nato pa preberemo še opis drevesa, ki sovpada z našim datumom rojstva po sončevem ciklu:

Jablana (23.12. do 1.1. in 25.6. do 4.7.)

Ljubezen, velikodušnost, lepota

V keltskih časih so bili sadovnjaki z jablanami zaščiteni kot posebna sveta mesta. Jablana je bila simbol za življenjsko moč, nesmrtnost, zdravljenje in sprejemanja odločitev.

Ljudje rojeni v tem obdobju so očarljivi in so po navadi zelo priljubljeni. So spogledljivi in skoraj vedno zaljubljeni. Za svojega partnerja lepo poskrbijo, saj jim varnost v ljubezni veliko pomeni. So zvesti partnerji, vendar pa se ne pustijo izkoriščati. So tudi zelo zamerljivi in dovzetni za okolico. Pri delu so pridni in marljivi.

Jelka (2.1. do 11.1. in 5.7. do 14.7.)

Skrivnostnost, varnost, zavetje

Ljudje rojeni v tem obdobju so uravnoteženi in stremijo k popolnosti. Imajo izreden okus in obožujejo vse kar je lepo. So precej skromni, čeprav včasih doživeti, kot da na druge gledajo zviška. So odgovorni in le redko izgubijo nadzor nad sabo. V ljubezni imajo trajna razmerja, potrpežljivo čakajo na pravo ljubezen. V službi so sproščeni, samozavestni in zanesljivi. Radi se učijo in težijo k napredku.

Brest (12.1. do 24.1. in 15.7. do 25.7.)

Dobrohotnost, plemenitost, uglajenost

Ljudje rojeni pod okriljem bresta so umirjeni in vedno dobre volje. Radi vodijo. So pošteni do drugih in do sebe. Ne spuščajo se v nevarnost po nepotrebnem. Prijateljstvo in družina jim veliko pomenita. V ljubezni so nežni in prikupni partnerji.

Cipresa (25.1. do 3.2. in 26.7. do 4.8.)

Zvestoba, odkritosrčnost, ponos

Rojeni v tem obdobju so komunikativni, prilagodljivi, optimistični. Stik z naravo jim je zelo pomemben. V odnosih so zvesti, zanesljivi in razumevajoči. Lahko imajo veliko globokih prijateljev. Tudi v ljubezni so darežljivi in zanesljivi ter strastni. Trudijo se ohraniti svobodo in neodvisnost. So radovedni in ponosni.

Topol (4.2. do 8.2 in 1.5. do 14.5. in 5.8. do 13.8.)

Prijaznost, negotovost, komunikativnost

Rojeni pod okriljem topola so zelo prijazni in komunikativni. So tradicionalni in konservativni. Pogumni ko je potrebno. Pri delu so vztrajni, natančni in praktični, dobri organizatorji. Ne zaljubijo se hitro vse premislijo. So izredni umetniki.

Cedra (9.2. do 18.2. in 14.8. do 23.8.)

Samozavest, ponos

Ljudje rojeni v tem obdobju se znajo prilagajati in upoštevati druge, so splošno dobrega zdravja in niso sramežljivi. So samozavestni in ponosni. So tudi odločni, včasih nepotrpežljivi, želijo narediti dober vtis in so zelo marljivi. So zdravo optimistični in sposobni sprejemanja hitrih odločitev. Privlači jih vse kar je drugačno in pustolovsko.

Bor (19.2. do 28.2. in 24.8. do 2.9.)

Posebnost, edinstvenost, izjemnost

Ljudje rojeni pod okriljem bora so zelo aktivni, neposredni in naravni. Radi kramljajo, so dobra družba in dobri partnerji. Ko se resnično zaljubijo, se zaljubijo za vedno in so vesti partnerji. Budno spremljajo dogajanje okoli sebe in vse analizirajo. Pri delu so zanesljivi in včasih kar preveč zagnani.

Vrba žalujka (1.3. do 10.3 in 3.9. do 12.9.)

Duhovitost, empatija, vestnost

Ljudje rojeni v tem obdobju so duhoviti, a včasih melanholični. Sposobni so se vživeti v druge, radi pomagajo in svetujejo. Ljubijo vse lepo in okusno, radi potujejo in sanjarijo. So čustveni in ranljivi, zelo iskreni in dobi prijatelji. Če nekaj hočejo, trdno delajo, da to tudi dosežejo. Raje sledijo drugim, pri čemer so zelo vestni in natančni.

Lipa (11.3. do 21.3. in 13.9 do 22.9.)

Očarljivost, slutnja, prilagodljivost

Rojeni v tem obdobju so mladostni in očarljivi. Znajo se prilagajati n radi sanjarijo. Imajo veliko talentov, ki jih redko uresničijo, ker raje pomagajo drugim in so za prijatelje pripravljeni veliko žrtvovati. Ko se zaljubijo so vdani in včasih precej posesivni.

 

Leska (22.3. do 31.3 in 23.9. do 3.10.)

Nenavadnost, izrednost, čarobnost

V tem obdobju rojeni so čarobni, nenavadni in rahločutni. So razumevajoči in znajo narediti dober vtis. Hitro se učijo. Radi pomagajo drugim so sočutni, vljudni in sposobni sprejemati kompromise. So priljubljeni, iskreni in strpni.

Jerebika (1.4. do 10.4. in 4.10. do 13.10.)

Rahločutnost, šarmantnost, kreativnost

Rojeni v tem obdobju so po značaju veseli in šarmantni. So izvirni in kreativni, veliko kdaj korak pred drugimi. Radi so v dobri družbi. V ljubezni se razdajajo in imajo radi uravnoteženo, mirno in harmonično družinsko življenje.

Javor (11.4. do 20.4. in 14.10. do 23.10.)

Izvirnost, ponos, inteligenca

Rojeni v tem obdobju so precej izvirni, imajo bogato domišljijo, so ponosni, odločni in izredno inteligentni. So radovedni, vedno na preži za čim novim. Trudijo se pustiti dober vtis. So polni idej in vročekrvni.

Oreh (21.4. do 30.4. in 24.10. do 11.11.)

Strast, muhavost, raziskovalnost

Ljudje rojeni v tem obdobju so polni nasprotij. So velikodušni, prijateljski, pozorni, vendar včasih obrnejo to v ravno nasprotje. Radi raziskujejo in so znani po praktični naravi in zato nikoli dolgočasni. So ambiciozni in taktični.

Kostanj (15.5. do 24.5. in 12.11. do 21.11.)

Iskrenost, pravičnost, občutljivost

Rojeni v tem obdobju so znani po močnem čutu za pravico. So dobri diplomati in imajo močno voljo. Za svoje cilje so pripravljeni delati dolgo in trdno ter imajo dodelano vse do najmanjše podrobnosti. Pri delu so zanesljivi, spretni in metodični.

Jesen (25.5. do 3.6. in 22.11. do 1.12.)

Ambicioznost, sposobnost, samozavest

Ljudje iz tega obdobja so močni in žilavi. Ne obremenjujejo jih mnenja drugih. Imajo močno voljo, domišljijo in vizijo. So nadarjeni, spontani in iznajdljivi. So zaupanja vredni in zanesljivi. V ljubezni so zvesti, preudarni in predani.

Navadni gaber (4.6. do 13.6. in 2.12. do 11.12.)

Dober okus, kondicija, razumnost

Rojenim v tem obdobju dobra kondicija in videz veliko pomenita. Ne pretiravajo , živijo razumno in disciplinirano. Vedno iščejo nova dogajanja in stike. So inteligentni, nadarjeni in zelo zanesljivi, vendar imajo včasih težave z izražanjem čustev. Več jim pomenijo dejanja, kot besede.

Figovec (14.6 do 24.6. in 12.12. do 22.12.)

Rahločutnost, občutljivost

V tem obdobju rojeni so zelo močni, trmasti, neodvisni in bistri. Radi imajo življenje, družino, otroke in živali. Imajo smisel za humor, so velikodušni in vedno pripravljeni pomagati. Logično razmišljalo in so prebrisani. Radi majo domačnost in družinsko vzdušje.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za sporočilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, varnosti...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje...). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo...) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov nastavite tako, da piškotkov ne sprejemajo.

Za informacije o zmožnostih posameznih brkljalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Drevesnica Omorika d.o.o.