Trajnica leta 2020 je ...

Ker delam v poklicu, ki se ukvarja z živo naravo – delo z rastlinami, moram spremljati vsako leto kaj se dogaja na trgu rastlin. Spremljam katere so novitete, kakšne bolezni in kakšni škodljivci se pojavljajo na rastlinah, kakšni so novi trendi v načrtovanju in še bi lahko naštevala. Ko delaš z rastlinami, se delo nikoli ne konča. Vsako leto je kaj novega in potrebno je vse to, če se le da, spremljati.

Tako tudi spremljam in brskam po internetu ali so že razglasili rastlino leta za naslednje leto (t.j. leto 2020). Vsako leto v Perennial Plant Association (PPA) (če bi prevedla: Združenje trajničarjev) izberejo trajnico leta. Tako je bila npr. za trajnico leta 2019 razglašena trajnica Stachys monieri 'Hummelo' (čišljak) in tudi za leto 2020 so jo že izbrali.

 

Kratka zgodovina Perennial Plant Association (PPA)

PPA je bilo uradno ustanovljeno leta 1984 v Ohaiu (ZDA). Ideja o ustanovitvi takšnega združenja pa se je porodila že leto poprej s strani Dr. Stevena Stilla, ki je organiziral simpozij, ki je bil posvečen samo trajnicam.

Simpozij je trajal dva dni in na njem je bil tudi sestanek, kjer so se pogovarjali o prihodnosti industrije s trajnicami. Na samem sestanku se je pokazala potreba po združenju, kjer bi bili člani iz industrije trajničarjev. Tako so se dogovorili, da se še enkrat sestanejo v jesenskem času in dorečejo vse podrobnosti, ki so potrebne za normalno delovanje združenja.

Leta 1990 so prvič podelili naziv 'Trajnica leta' (orig. Perennial Plant of the Year® (PPOY)), ki so jo izbrali leto poprej. Ta naziv si je prislužila plamenka – Phlox stolonifera. Trajnico leta izberejo člani PPA za naslednje leto.

 

Kriteriji za izbor trajnice leta

Izbrane trajnice morajo dosegati naslednje kriterije:

  • primerna za saditev v širokem spektru klimatskih razmer,
  • ni zahtevna za vzdrževanje,
  • dokaj zdrava (brez bolezni in škodljivcev),
  • zanimiva skozi celo leto.

Prav tako je ena od zahtev ta, da jo je možno dobiti na tržišču (torej da ni na razpolago samo v eni drevesnici oz. vrtnariji).

Za trajnico leta glasujejo člani PPA vsako leto v poletnem času. V tem času lahko vsak član predlaga do dve trajnici za izbor za prihodnje leto za naslednje leto (npr. predlog se poda leta 2019, izbirajo pa jo v letu 2020 za leto 2021). Komite PPOY pregleda vse predloge in izmed vseh prispelih predlogov izberejo 3 do 4 trajnice, ki se umestijo na glasovnico. Vsako leto prispe preko 400 predlogov.

 

Na seznamu so trajnice, ki jih že uporabljamo v vrtovih

V letu 1991 je bila izbrana za trajnico leta iskrivka ali ognjeni dež – Heuchera micanthra 'Palace Purple' (= H. americana 'Palace Purple'). Iskrivka ima velike svetleče in zvezadasto oblikovane liste, ki se prelivajo od olivno zelene do bronasto purpurne barve. Cveti z zvončastimi cvetovi krem barve, ki se dvignejo do 50 cm visoko. V času, ko ne cveti pa iskrivka doseže višino med 30 in 45 cm, prav takšno dimenzijo pa doseže tudi v širino. V gredah se jo največkrat uporabi kot obrobo, prav tako pa lepo pride do izraza, če je posajena v loncu.

V letu 1992 so bile za trajnico leta izbrane lepe očke – Coreopsis verticillata 'Moonbeam'. Je klasična trajnica, ki ne potrebuje veliko nege. Cveti z limonino rumenimi cvetovi. Cvetovi se pojavljajo na steblu, ki je obraščeno z listi, ki spominjajo na iglice. Je tako imenovana trajnica za začetnike. Sorta 'Moonbeam' je tudi dolgo cvetoča in dobro prenaša sušna obdobja (veliko bolje kot druge sorte v vrsti).

V letu 1995 je nosil naziv trajnice leta ruski žajbelj – Perovskia atriplicifolia. Ponaša se z sivkino modrimi cvetovi, ki dajejo lep kontrast sivim listom. Zaradi svoje ohlapne razrasti je zelo primeren za ozadje gred, saj doseže v višino med 90 in 120 cm.

V letu 1998 so za trajnico leta izbrali ameriški slamnik – Echinacea purpurea 'Magnus'. Ameriški slamnik ima purpurno barvo cvetov. Stožčasti osrednji del cveta je bakreno rjave barve. Cvetni lističi izraščajo horizontalno in tako dajejo občutek, da je cvet večji kot v resnici je. Novi cvetovi imajo bolj intenzivno barvo kot tisti, ki so starejši. Sorta pocveta še dolgo v jesen, ko že druge trajnice zaključijo s cvetenjem.

V letu 1999 si je naziv trajnice leta prislužila rudbekija – Rudbeckia fuldiga 'Goldsturm'. Rudbekije so ene izmed trajnic, ki so najbolj dostopne dandanašnji. Cvetovi so zlato rumene barve, na sredi pa je stožčasti osrednji del, ki je črne barve. Rudbekija ima čvrsto in pokončno razrast. Je dolgo cvetoča. Najlepše pa pride do izraza, če jih posadimo več skupaj.

V letu 2006 je dobil naziv trajnice leta nageljček – Dianthus gratianopolitanus 'Firewitch' (= D. gratianopolitanus 'Feuerhexe'). Nageljček ima močno rožnate cvetove, ki se pojavljajo na sivo modrih steblih. Listi so prav tako sivo modre barve. Cvetovi so sestavljeni iz 5-ih cvetnih listov, ki imajo nazobčane robove. Po cvetenju lahko nageljčku porežemo odcvetele cvetove in tako pripomoremo, da bo bolj bogato cvetel.

V letu 2011 so za trajnico leta izbrali vrbico ali hubritchovo amsonijo – Amsonia hubritchii. Vrbica ima ozke, iglaste liste, ki so razporejeni po steblu tako, da spominjajo na krtačo. Pozno pomladi in zgodaj poleti se na vrhu stebla pojavijo modro vijolični cvetovi. Po cvetenju hitro doseže svojo končno višino – t.j. 90 cm. Najlepša pa je vrbica v jesenskem času, ko se obarva v zlato rumeno barvo in je lepa jesenska kulisa za jeseni cvetoče trajnice npr. hermelike in jesenske astre.

Leta 2012 so za trajnico leta izbrali kavkaško spominčico – Brunera macrophylla 'Jack Frost'. Kavkaška spominčica sorte 'Jack Frost' je posebna zaradi listov, saj so srebrni, izstopajo pa zelene listne žile. Sredi pomladi in nekje do pozne pomladi ji še dodaten čar dodajo modri cvetovi, ki spominjajo na spominčico. Je klasična trajnica, ki dobro uspeva v senci in dobro prekriva tla.

V letu 2015 si je naziv trajnice leta prislužila krvomočnica – Geranium cantabrigiense 'Biokovo'. Krvomočnica je zelo dobra prekrovna rastlina. Pozno pomladi zacveti z belimi cvetovi in pocveta skoraj čez celo poletje. Listi so dišeči in se v jeseni obarvajo v lepo rdečo barvo.

V letu 2016 so naziv trajnice leta podelili jesenski vetrnici – Anemone 'Honorine Jobert'. Jesenska vetrnica ima bele cvetove, ki so v premeru veliki od 5 do 7.5 cm. Dodaten čar cvetovom dodajo grozdi rumenih prašnikov, ki se nahajajo v sredini cveta. Cvetovi se razvijejo na vrhu visokih cvetnih stebel, ki izraščajo iz čvrstih grmov temno zelenih listov. Najbolje uspeva v delni senci.

Za letošnje leto (t.j. 2019) je bil za trajnico leta izbran čišljak – Stachys monieri 'Hummelo'. Ta sorta čišljaka tvori čvrst grm listov, ki so ozki in dolgi. Rožnato vijolični cvetovi se začno pojavljati v sredini poletja in se dvignejo do 50 cm visoko. Čišljak je lep tudi v času, ko ne cveti. Sicer je trajnica še dokaj neznana med vrtnarji, a je zelo nezahtevna za vzdrževanje.

Za prihodnje leto (t.j. 2020) pa so v PPA izbrali za trajnico leta zlato japonsko aralijo – Aralia cordata 'Sun King'. Zlata japonska aralija je primerna za senčna mesta. Ima sestavljene liste, ki so rumeno zelena barve. Ko prične z rastjo, so listi zlato rumene barve. Še dodaten čar pa jim dodajo rdeča stebla. Z nekaj osončenosti na dan bodo listi ostali zlato rumene barve, v kolikor pa bo posajena v senci, bodo listi limetino zelene barve. Pozno poleti se pojavijo drobni beli cvetovi. Po cvetenju pa se pojavijo temno vijolične jagode, ki so neužitne. V višino in širino doseže do 90 cm. Nekateri vrtnarji pa so mnenja, da lahko doseže tudi višjo višino.

 

To je le nekaj trajnic, ki so si prislužile naziv 'Trajnica leta', a sem mnenja, da je še veliko število trajnic, ki bi si ta naziv še kako prislužile.

 

Zapisala: Tanja Kozar Planinšek, ing.vrt.

Foto: Tanja Kozar Planinšek, svetovni splet

 

Vir:

https://www.waltersgardens.com/photo_essay.php?ID=95 (dostopno 10.10.2019)

https://perennialplant.org/ (dostopno 10.10.2019)

https://www.greatgardenplants.com/product/perennials-sun-plants-perovskia-atriplicfolia-russian-sage/sun-perennials (dostopno 11.10.2019)

https://www.togogarden.com/buy-plants/perennial-plants-for-sale/amsonia-hubrichtii-arkansas-bluestar-apocynaceae-amsonia-hubrichtii-arkansas-bluestar-1-gallon/4580 (dostopno 11.10.2019)

https://www.pinterest.com/pin/397794579561638917/?lp=true (dostopno 11.10.2019)

https://stonehousenursery.com/plant/aralia-cordata-sun-king/ (dostopno 11.10.2019)

Logotip Perennial Plant Association (PPA)

Logotip Perennial Plant Association (PPA)

Heuchera micanthra 'Palace Purple' (= H. americana 'Palace Purple')

Heuchera micanthra 'Palace Purple' (= H. americana 'Palace Purple')

Coreopsis verticillata 'Moonbeam'

Coreopsis verticillata 'Moonbeam'

Perovskia atriplicifolia

Perovskia atriplicifolia

Echinacea purpurea 'Magnus'

Echinacea purpurea 'Magnus'

Rudbeckia fulgida 'Goldsturm'

Rudbeckia fulgida 'Goldsturm'

Amsonia hubrichii (cvet)

Amsonia hubrichii (cvet)

Amsonia hubrichii (jesenska barva)

Amsonia hubrichii (jesenska barva)

Anemone 'Honorine Jobert'

Anemone 'Honorine Jobert'

Aralia cordata 'Sun King'

Aralia cordata 'Sun King'

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za sporočilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, varnosti...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje...). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo...) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov nastavite tako, da piškotkov ne sprejemajo.

Za informacije o zmožnostih posameznih brkljalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Drevesnica Omorika d.o.o.